Friday, 12 October 2012

Tips Selepas Cabut Gigi

Assalamualaikum dan salam sejahtera..smoga u all ceria2 dengan senyuman ye..

Alhamdulillah setelah hampir 2 minggu Cik Pipi Rongak (CPR) ni sakit gigi, arini amek kau dah pegi jumpa Doktor dan cabut. time sakit punye la x tertanggung rase. nk buat keje ape pun xboleh.



Situasi 2 minggu lepas:

argghh..sakitnyaa gigi nk buat pe xboleh..call abah ckp sakit gigi.

CPR: Abah.....sakit gigi
Abah: alaa..cabut je smua gigi tu.. (abah gelak)

 (sebenarnya abah dah tahu anak die ni punye la penakut nk g klinik kalau demam or sakit gigi..)

CPR: alaa..abah ni.xmau la gi klinik..nanti doktor cucuk2.
Abah: dah takut try la berkumur dgn air garam..
CPR : garam pun xde..xpe la nanti nk pegi klinik cabut smua gigi..( buat2 brani je)

Then, lpas tu CPR pagi la klinik skali akak chantek ckp kena buat appoinment dlu. so,amek la ubat tahan sakit dlu. lepas mkan 2,3 hari jgak la bru ok. akak chantek ckp nanti 12/10/12 dtg cabut gigi.lepas dah ok mmg la mlas nk pegi. lepas tu fikir2 balik kang sakit mau x nangis budak ni.

# kuatkan hati pegi la jugak walaupun takut..mmg dah lame xcabut gigi..masa kecik2 je..cuci gigi xpe la xsakit dah biase.

bila sampai klinik nasib baik kakak chantek tu layan dgan baik.bila dipanggil DUPDAPDUPDAP!!
masuk2 je doktor hensem + kakak chantek.dorg layan dgn baik je.2 kali CPR kene inject sbb mmg jenis xtahan sakit..huhu

ALAMAK! dah panjang lebar ni..ok la ni TIPS SELEPAS CABUT GIGI

1. Jangan berkumur dan meludah
2. Gigit kapas selama 30 minit dan tukar jika perlu
3. Jangan mengambil makanan dan miniman yang panas
4. Berehat dan makan ubat mengikut arahan.

* JANGAN merokok jugak tau~~



7 Comments:

At 13 October 2012 at 21:42 , Blogger Syaza Syahira said...

Takut juga jumpa doktor! Tapi kalau dah sakit tu, kena jumpa jugak lah kan..dah ok gigi? hope ok..

 
At 13 October 2012 at 21:59 , Blogger shadaazmi said...

tau xpe dear..nasib baik doktor ngan akak2 tu baik kurang la sakitnya..now da ok da gigi..dah boleh makan macam biase..=)

 
At 13 October 2012 at 23:21 , Blogger Santan Manis said...

nice info nie...best2 :D. btw SM done follow sini, jemput singgh ke blog kalau sudi ;)

 
At 13 October 2012 at 23:42 , Blogger shadaazmi said...

ok..TQ..tips ni mmg penting..kalau tak ikut nanti ade kesannya..=)

 
At 14 October 2012 at 01:58 , Blogger NinaMissKechik said...

hahah kelakar ^^

btw,join segmen ni >http://ninagadisslumber.blogspot.com/2012/10/segmen-tambah-follower-laju-laju.html
awak ditagged ^^

 
At 14 October 2012 at 04:56 , Blogger Akira Ryuhanna said...

kelakar sgt..^^
opsss..blogwalking here...:) follow me back ok
http://akiraryuhannastory.blogspot.com/

 
At 14 October 2012 at 05:04 , Blogger shadaazmi said...

Nina: hehe..i dah follow u
Akira: thnks singgah sini..i dah follow u..=)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home