Sunday, 14 October 2012

KENAPA CPR ??





Hai everybody.. 1st sekali CPR nak tanya anda semua agak2 apa maksud CPR ?? apa yang korg bayangkan?



 JENG3







yang ni ye korg bayang?? OH NO !! CPR ni bukan "Cardiopulmonary Resuscitation" a.k.a bantuan pernafasan mulut ke mulut..ape daaa...abes ape CPR?? Cik Puan Rogayah? Cik Puan Rozita?? bukan..bukan.. nak tahu apa CPR?? ni haaa..







                                                                       +




                                     = ???? 


sape yang pandai teka jawab la yee..hehe

# CPR akan sambung nanti yee...sabor2...




Friday, 12 October 2012

Tips Selepas Cabut Gigi

Assalamualaikum dan salam sejahtera..smoga u all ceria2 dengan senyuman ye..

Alhamdulillah setelah hampir 2 minggu Cik Pipi Rongak (CPR) ni sakit gigi, arini amek kau dah pegi jumpa Doktor dan cabut. time sakit punye la x tertanggung rase. nk buat keje ape pun xboleh.



Situasi 2 minggu lepas:

argghh..sakitnyaa gigi nk buat pe xboleh..call abah ckp sakit gigi.

CPR: Abah.....sakit gigi
Abah: alaa..cabut je smua gigi tu.. (abah gelak)

 (sebenarnya abah dah tahu anak die ni punye la penakut nk g klinik kalau demam or sakit gigi..)

CPR: alaa..abah ni.xmau la gi klinik..nanti doktor cucuk2.
Abah: dah takut try la berkumur dgn air garam..
CPR : garam pun xde..xpe la nanti nk pegi klinik cabut smua gigi..( buat2 brani je)

Then, lpas tu CPR pagi la klinik skali akak chantek ckp kena buat appoinment dlu. so,amek la ubat tahan sakit dlu. lepas mkan 2,3 hari jgak la bru ok. akak chantek ckp nanti 12/10/12 dtg cabut gigi.lepas dah ok mmg la mlas nk pegi. lepas tu fikir2 balik kang sakit mau x nangis budak ni.

# kuatkan hati pegi la jugak walaupun takut..mmg dah lame xcabut gigi..masa kecik2 je..cuci gigi xpe la xsakit dah biase.

bila sampai klinik nasib baik kakak chantek tu layan dgan baik.bila dipanggil DUPDAPDUPDAP!!
masuk2 je doktor hensem + kakak chantek.dorg layan dgn baik je.2 kali CPR kene inject sbb mmg jenis xtahan sakit..huhu

ALAMAK! dah panjang lebar ni..ok la ni TIPS SELEPAS CABUT GIGI

1. Jangan berkumur dan meludah
2. Gigit kapas selama 30 minit dan tukar jika perlu
3. Jangan mengambil makanan dan miniman yang panas
4. Berehat dan makan ubat mengikut arahan.

* JANGAN merokok jugak tau~~



Assalamualaikum

Hai.. i'm new here..sebelum ni penah buat blog tp dah lame xbukak trus lupa passward..hehe
dulu pun x aktif gak wat blog pun.ni pun saje je wat blog boring2 dan sekadar nak meluahkan rase yang terpendam. confirm xde org yg bace blog ni.hihi.macam ckp sorg2 la pulak.=)